czwartek, 30 czerwca 2016

Kotlety z soczewicy – przepis



Składniki:

·         140g soczewicy
·         60g marchwi
·         Skrobia ziemniaczana – 30g
·         Przyprawy: kumin, imbir, cynamon, pieprz, sól
·         Oliwa
·         Bułka tarta – do obtoczenia




Kotlety z soczewicy - przygotowanie:
Soczewicę zalej wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Następnie odcedź i zostawić do ostygnięcia.
Marchew obierz i umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do ostudzonej soczewicy.
Masę wymieszaj dokładnie, dopraw szczyptą kuminu, cynamonu, pieprzu i soli. Dodać łyżkę oliwy i skrobię, wymieszaj całość.
1.      Z masy formować kotleciki, panierować w bułce tartej i układać na natłuszczonej blaszce.
Piec ok 20 minut w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz