Składniki:
·
140g
soczewicy
·
60g
marchwi
·
Skrobia
ziemniaczana – 30g
·
Przyprawy:
kumin, imbir, cynamon, pieprz, sól
·
Oliwa
·
Bułka
tarta – do obtoczenia
Kotlety z soczewicy - przygotowanie:
Soczewicę zalej wrzątkiem i gotować ok. 20 minut. Następnie odcedź i
zostawić do ostygnięcia.
Marchew obierz i umyj, zetrzyj na tarce i dodaj do ostudzonej soczewicy.
Masę wymieszaj dokładnie, dopraw szczyptą kuminu, cynamonu, pieprzu i soli.
Dodać łyżkę oliwy i skrobię, wymieszaj całość.
1.
Z masy formować kotleciki, panierować w bułce tartej i
układać na natłuszczonej blaszce.
Piec ok 20 minut w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz